ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Κάστρο, Σίφνος

Ο Κάστρο κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους (ο πρώτος οικισμός στο λόφο την 3η χιλιετία π.Χ.) μέχρι σήμερα. Ο οικισμός έχει ελλειψοειδές σχήμα επειδή ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, έχει αμυντικό χαρακτήρα και διατηρεί αμετάβλητο το κτίριο, την οχύρωση, τη μεσαιωνική (βενετσιάνικη) μορφή. Διακρίνουμε δύο αμυντικούς δακτυλίους από τα κτίρια που χτίστηκαν κολλημένα στο άλλο. Στην κορυφή του λόφου βρίσκουμε τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης του Κάστρου (6ος αι. Π.Χ.), με το τείχος του μαρμάρου του Σιφνιού που τον περιβάλλει, το μοναδικό μαρμάρινο τείχος της περιόδου αυτής στις Κυκλάδες που σώζεται μέχρι σήμερα. Η αρχαία ακρόπολη, οι αρχαίες κίονες που χτίστηκαν στα νέα κτίρια, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι που βρίσκουμε στα σοκάκια, τα έξι "ξενώνες" (οι πύλες από τις οποίες μπαίνουμε στον οικισμό), τα ξωκλήσια του 16ου και 17ου αιώνα. Με διακοσμημένα δάπεδα και πολλά άλλα. Κάντε ολόκληρο τον οικισμό του Κάστρου ένα ανοιχτό μουσείο.​ (Πηγή: www.sifnos.gr)

Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο

Ο αρχαιολογικός χώρος της μυκηναϊκής ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα, που βραβεύτηκε το 2012 ως «εξαιρετικό παράδειγμα επίδειξης και ανάδειξης αρχαιολογικών καταλοίπων» από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Europa Nostra, είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σίφνου.
Ένας πλαγός δρόμος οδηγεί στο Κάστρο. Έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα, ξεκινά από την Απολλωνία και σας κόβει την ανάσα, όταν μετά από μια ξαφνική στροφή ο επισκέπτης βλέπει στον οικισμό. Η οικιστική εγκατάσταση στο χωριό υπάρχει από τους προϊστορικούς χρόνους, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών. Ο σημερινός οικισμός, που χτίστηκε πάνω από την αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου, την «αστυχία» του Ηρόδοτου, εξακολουθεί να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του βενετσιάνικου φρουρίου που χτίστηκε από τη δυναστεία της Da Corogna το 1635.
Μέχρι σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της μεσαιωνικής πολεοδομικής δομής στη Σίφνο και στην Ελλάδα. Για λόγους ασφαλείας, τα κύρια χαρακτηριστικά του οικισμού είναι: η στενότητα, η έλλειψη χώρων δημόσιας χρήσης, οι μικρές αυλές, οι στενοί δρόμοι με σπάνιους άσχημους διαπλατυσμένους χώρους και η μοναδική πλατεία που σχηματίζεται μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου. Ο
επισκέπτης της Σίφνου εισέρχεται στο Κάστρο από τις παλιές του εισόδους - στοές, τα «λιβάδια», τα οποία φώτιζαν στο παρελθόν για την προστασία του οικισμού όπως οι πολεμικοί πύργοι.
Στην εσωτερική διάταξη του οικισμού ο σχεδιασμός είναι αρκετά δωρεάν και πολλοί δρόμοι περνούν πάνω από τα δωμάτια των σπιτιών. Η διάταξη των επιπέδων των οδών είναι τέτοια που σε πολλές περιπτώσεις η διέλευση γίνεται με μικρές γέφυρες. Τα σπίτια του Κάστρου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα σπίτια με στενά μπροστινά μέρη και τα αρχοντικά. Τα σπίτια με τις στενές μπροστινές πλευρές κυρίως του εξωτερικού δακτυλίου είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και αποτελούν το εξωτερικό τμήμα του οικισμού.
Στην είσοδο του χωριού, όπου σήμερα θα βρείτε το νεκροταφείο του Κάστρου και τους ναούς του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Ιωάννη (1629), υπήρξε κάποτε η διάσημη Σχολή του Αγίου Τάφου (1687-1835), γνωστή και ως «Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Του Αρχιπελάγους ". Στους νότιους πρόποδες του
λόφου του Κάστρου βρίσκεται η Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου, όπου υπάρχει μια μικρή παραλία και εστιατόρια με φρέσκο ​​ψάρι και φανταστική θέα.
Η περιπλάνηση στους στενούς δρόμους του Κάστρου προσφέρει στιγμές μοναδικής απόλαυσης! Θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο σημείο αυτό η ώρα έχει σταματήσει, ενώ η ατμόσφαιρα κατακτά τον επισκέπτη που μεταδίδει την αίγλη της παλιάς εποχής της Σίφνου. Οι στενοί πλακοστρωμένοι δρόμοι με τα χαμηλά πέτρινα παγκάκια, οι σκοτεινές στοές, τα παλιά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, οι βλάζονες στις εισόδους, οι αρχαίοι πυλώνες που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ως αρχιτεκτονικά τμήματα, οι μαρμάρινες ρωμαϊκές φιάλες που συναντά κανείς σε όλη την Το γραφικό εκκλησάκι του «Εφταμάρτυρου», το οποίο φαίνεται να ανέβηκε πάνω σε ένα βράχο από την άνοδο της θάλασσας, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία που όλοι πρέπει να έχουν!
Στο Κάστρο υπάρχει ένα Αρχαιολογικό Μουσείο της Σίφνου, το οποίο περιλαμβάνει υπέροχες συλλογές αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών.

(Πηγή: www.sifnos.gr)

Mycenaean Acropolis of St. Andreas
Mycenaean Acropolis of St. Andreas
sifnos-agios-andreas
sifnos-agios-andreas
sifnos-agios-andreas
sifnos-agios-andreas